Hoeveel carbon heb ik in mijn stick nodig?

Wij horen vaak mensen die bij ons in de winkel komen en denken dat zij zoveel mogelijk carbon nodig hebben. Dit zijn de beste sticks, of die gaan het langst mee horen wij vaak voorbij komen in de winkel. Of uitspraken als "100% carbon moet ik hebben, de top stick van dat merk en ik moet zoveel mogelijk carbon." Maar hoeveel carbon is daadwerkelijk verstandig om te nemen? En hoeveel carbon past bij jou niveau?

Het percentage carbon is heel belangrijk bij het aankopen van jouw nieuwe hockeystick, maar moet je 100% carbon hebben? Nee, zeker niet! Het is zeker niet dat jij daardoor beter gaat hockeyen. Het is zelfs zo dat een kind met een te hoog carbon percentage minder goed gaat hockeyen. Daarbij komt dat 100% carbon niet eens bestaat in een hockeystick. Om te kunnen hockeyen moet het carbon altijd gebruikt worden in combinatie met een ander soort vezels zoals bijvoorbeeld aramide of kevlar.

Het carbonpercentage (staat vaak groot vermeld op je stick) bepaald de stijfheid van jouw hockeystick. Hoe hoger het percentage carbon, hoe stijver de stick. Voordelen: Hard slaan, harder pushen en flatsen en meer power. Nadeel: Minder bal gevoel met aannemen en dribbelen en de bal springt sneller van je stick af.

WAT ADVISEREN WIJ

Beginnend hockeyer

10% - 30% Carbon: D jeugd – C jeugd (en beginnende hockeyer).

Door het relatief lage percentage carbon heb jij meer controle over de bal. Dit stimuleert de ontwikkeling van jouw technische vaardigheden.

Gevorderde speler

30% – 70% Carbon: Elke hockeyer

Dit carbon percentage is geschikt voor iedereen. Een combinatie tussen kracht en gevoel. Dus genoeg power om hard te kunnen slaan en tegelijkertijd blijft de stick soepel en gebruiksvriendelijk om de techniek te blijven bevorderen.

Top speler

70% - 100% Carbon: Selectie spelers/senioren hockey

Deze sticks zijn zeer stug en stijf. Dit zorgt ervoor dat er een maximale energieoverdracht plaatsvindt. Hierdoor is hard slaan op goal geen enkel probleem! Bij het aannemen van de bal en de balbehandeling in het algemeen zal je merken dat dit minder soepel gaat dan met een stick waar minder carbon in verwerkt is. Als jij als speler over voldoende technische vaardigheden beschikt om een bal goed aan te nemen en te spelen en je vooral een stick nodig hebt voor de power, dan is dit een carbon percentage voor jou.

Er is altijd nog een grijs gebied en er valt niet altijd van te voren te bepalen wat je echt nodig hebt. Daarbij is het altijd heel erg persoonlijk welk carbonpercentage echt past bij jou, dus mocht je echt willen weten wat bij jou past test het uit of vraag om verdere informatie

VEEL HOCKEY PLEZIER!