Mijn kind gaat voor het eerst veld hockeyen, wat nu?

Zodra jouw kind op hockey wilt moet je hem/haar inschrijven bij een hockeyvereniging. Vanaf dit moment ga je contributie betalen. De contributie bedragen kunnen verschillen tussen de junioren, senioren en andere teamindelingen. Per club kan het ook verschillen of er kortingen worden toegepast, je hebt bijvoorbeeld gezinskortingen of studentenkortingen. Als dit allemaal geregeld is gaan we verder naar welk materiaal je allemaal nodig hebt.

MATERIAAL

Op het veld zijn een aantal dingen verplicht, een aantal van deze dingen neem je ook weer mee de zaal in. Hieronder wordt alles op een rijtje gezet over het veld.

1. Een hockeystick is een must. Zonder stick kan je natuurlijk niks, je speelt hockey met een stick en een bal. Vaak worden ballen tijdens de trainingen verzorgd en is dit niet verplicht om zelf te kopen. Een stick moet wel zelf worden aangeschaft, de prijzen van de sticks verschillen per merk. De stick kan je het beste in de winkel kopen om de verschillende sticks uit te proberen.

2. Op het veld zijn scheenbeschermers verplicht. De bal blijft op het veld niet altijd laag en kan tegen de schenen aan komen daarom is het van belang om de schenen te beschermen, zodat blessures worden voorkomen

3. Ook een hockeybitje is verplicht. Net zoals met de scheenbeschermers kan de bal soms hoger de lucht in gaan dan verwacht of een stick die ver naar achter zwaait. Als je een bal of stick tegen je gebit aan krijgt zonder bitje is er een grote kans dat de tanden beschadigen. Het dragen van een bitje is noodzakelijk.

4. Ook schoenen zijn belangrijk, onder hockeyschoenen zitten noppen. Sommige kinderen die net beginnen en niet zeker weten of zij door willen hockeyen trainen de eerste paar keer op hun eigen schoenen. Toch is dit niet ideaal, de velden kunnen glad zijn en de kans om uit te glijden is zonder hockeyschoenen erg groot, de noppen onder de schoenen voorkomen het uit glijden.  

5. Het tenue, voor trainingen kunnen eigen gekochte sportkleding worden gedragen. Voor de wedstrijden is een clubtenue nodig. Dit tenue moet worden gekocht en kan worden gehaald bij de hoofdsponsor van de club. Het tenue bestaat uit sokken, een rokje/ korte broek en het shirt.

6. Een handschoentje, deze is niet verplicht maar veel mensen vinden het fijn om er mee te spelen. Het handschoentje zorgt ervoor dat je laag kan zitten met je stick en minder snel pijn hebt als er een bal tegen de hand aankomt.

BELANGRIJKE VELDREGELS

Op het veld zijn er bepaalde regels waar iedereen zich aan moet houden. Deze regels zijn ook weer anders dan in de zaal. Een paar belangrijke veldregels worden besproken.

- Op het veld speel je vanaf de D-jeugd in een elftal, in de F speel je met een drietal en in de E of met een zestal of een achttal.

- Een stick heeft een bolle en platte kant. Je mag tijdens hockey alleen met de platte kant van de stick spelen. Op het veld mag je dit doen doormiddel van een push, schuifslag of een slag.

- De bal mag bij hockey niet tegen de voet aan komen. Als dit wel gebeurt krijgt de tegenstander de bal

- De keeper mag niet over de 23-meterlijn, de keeper is geen veldspeler dus doet niet verder mee met het spel

- De bal mag niet hoger dan de knie komen, behalve bij een scoop (dit is een hoog gepushte bal) of als er geen spelers in de buurt van de bal staan en het dus geen gevaarlijke bal is. Let wel op bij de aanname van de scoop moet je 5 meter afstand nemen van de persoon die hem aanneemt.

- Eerste schot op doel bij een strafcorner moet tegen de plank, de bal mag dus niet hoog in het net.

- Wedstrijden worden altijd in het weekend gespeeld.

Klik hier voor een volledige uitleg over hockey als sport en het ontwikkelen van je kind door de KNHB

VEEL HOCKEY PLEZIER!